niedziela, 27 stycznia 2013

"Beouf stroganow"


Jest to nawiązanie do tradycyjnej potrawy kuchni rosyjskiej. Wieprzowina kojarzona zazwyczaj z kotletami, pieczeniami czy grillem tutaj świetnie komponuje się z sosem pomidorowym, który w tym wydaniu wychodzi niezwykle aromatyczny. Danie możemy wzbogacić o garść grzybów leśnych czy pieczarek jak również ogórki kiszone. W tej postaci jest niezwykle sycącą i smaczną propozycją na codzienny obiad. 


Składniki

- 1 kg polędwicy wieprzowej
- 3 łyżki masła
- 2 cebule
- 500 ml bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- papryka w proszku






Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Polędwicę oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso i zrumienić. Do mięsa wlać bulion oraz dodać koncentrat. Mąkę wymieszać ze śmietaną, powoli dodać do mięsa. Dusić na małym ogniu przez 15 minut, doprawić solą, pieprzem i papryką.

Uwaga – sprawdzona rada

1) Mięso wieprzowe można zastąpić drobiowym


Życzę smacznego.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...