piątek, 1 sierpnia 2014

Sos koperkowo - ziołowy


Jest to moja wersja tego popularnego sosu sałatkowego. Dzięki nucie cytryny sałatki zyskują bogatszy smak.

Składniki

- 6 łyżek oliwy lub oleju
- 6 łyżek wody
- 3 łyżeczki suszonego koperku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki
- ½ łyżeczki suszonego szczypiorku
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz


Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.

Wykonanie

Suche składniki wymieszać, dodać oliwę/olej, wodę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na ok. godzinę aby sos „przeszedł” aromatem wszystkich ziół.

Uwaga – sprawdzona rada

1)      jest to tzw. wersja całoroczna tegoż sosu. Latem lub jeśli posiadamy własną doniczkową uprawę, koniecznie korzystajmy z dobrodziejstw świeżych ziół
2)      jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać łyżkę oliwy/oleju oraz wody

Życzę smacznego.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...