sobota, 30 marca 2013

Pieczony filet z indyka


 Wspaniały sposób na soczysty i aromatyczny filet z indyka. Mięso po upieczeniu jest pełne miękkie i delikatne a aromat wypełnia całą kuchnię.


Składniki

- 70 dag filetów z indyka
- 2 łyżki soli

Marynata
-1 łyżka bulionu drobiowego
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka musztardy
-  3 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy



Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Filet nakłuć widelcem. Sól rozpuścić w 1 l wody i zalać mięso. Odstawić na 2 godziny. Wyjąć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać. Natrzeć nią mięso. Zawinąć w folię do pieczenia i schłodzić godzinę. Piec  45 minut w temperaturze 220oC. Folię rozciąć i rozchylić. Piec jeszcze 10 minut.

Uwaga – sprawdzona rada

1) do potrawy pasuje również filet z kurczaka

Życzę smacznego.



4 komentarze:

Anonimowy pisze...

mięso wychodzi soczyste i aromatyczne, polecam ten przepis

13Olga13 pisze...

Rewelacyjny indyk który na zawsze zagosci w moim domu. Jest soczysty i cała rodzina wcina ze smakiem. Dziś konczy się jeden idorek a już moczy się w soli nastepny. Pycha.

Anonimowy pisze...

Przepis mi się podoba, gdyż jest porosty i są popularne przyprawy. Na razie namoczyłem fileta w wodzie z solą. Nie mogę się doczekać jak wyjdzie.

Unknown pisze...

To jest mega :D po prostu pyszne. Pierś jest soczysta.

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...