Wspaniały sposób na soczysty i aromatyczny filet z indyka. Mięso po upieczeniu jest pełne miękkie i delikatne a aromat wypełnia całą kuchnię.
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Filet nakłuć widelcem. Sól rozpuścić w 1 l wody i zalać mięso. Odstawić na 2 godziny. Wyjąć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać. Natrzeć nią mięso. Zawinąć w folię do pieczenia i schłodzić godzinę. Piec 45 minut w temperaturze 220oC. Folię rozciąć i rozchylić. Piec jeszcze 10 minut.
Uwaga – sprawdzona rada
1) do potrawy pasuje również filet z kurczaka
Życzę smacznego.
4 komentarze:
mięso wychodzi soczyste i aromatyczne, polecam ten przepis
Rewelacyjny indyk który na zawsze zagosci w moim domu. Jest soczysty i cała rodzina wcina ze smakiem. Dziś konczy się jeden idorek a już moczy się w soli nastepny. Pycha.
Przepis mi się podoba, gdyż jest porosty i są popularne przyprawy. Na razie namoczyłem fileta w wodzie z solą. Nie mogę się doczekać jak wyjdzie.
To jest mega :D po prostu pyszne. Pierś jest soczysta.
Prześlij komentarz