sobota, 12 stycznia 2013

Ziemniaki pieczone w rękawie


 Ziemniaki w tym wydaniu są idealnym uzupełnieniem każdego mięsa. Dzięki pieczeniu w rękawie są one jednocześnie chrupiące, niezwykle miękkie oraz soczyste. Urzekają również wspaniałym aromatem. Wykonanie jest niezwykle proste, przygotowanie nie zajmuje również dużo czasu a otrzymujemy przepyszne danie, które urozmaici nie jeden rodzinny obiad. 


Składniki

- 1,5 kg ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 100 g masła
- przyprawa do ziemniaków
- zioła prowansalskie



Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Ziemniaki obrać ( chyba, że są „młode” to wystarczy je umyć ) i pokroić w łódeczkę. Przyprawić przyprawą do ziemniaków oraz szczyptą ziół prowansalskich. Czosnek posiekać, masło pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać i przełożyć do rękawa. Ziemniaki piec 60 minut w temperaturze 200oC, przewracając rękaw co jakiś czas. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby ziemniaki mogły się przyrumienić.


Życzę smacznego.



3 komentarze:

Anonimowy pisze...

jutro wypróbuję ten przepis, bo czytam i robi mi się ślinka :-)

Małgorzata Wróblewska pisze...

Super przepis, znałam tylko wersję, z podgotowywaniem na początku. Koniecznie sprawdzę czy tak fajnie mi się upieką! :) Pozdrawiam! http://vitraillight.blogspot.com/

Winicja Bemowska pisze...

Bardzo fajny Przepis , prosto i smacznie,wlasnie robię ziemniaki według tego przepisu.

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...