sobota, 9 listopada 2013

Zapiekanka a la gyros

Składniki

- woreczek ryżu ( 100 g )
- czerwona papryka
- 3 ogórki kiszone
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 35 dag żółtego sera
- 1 cebula 
- ½ opakowanie przyprawy kebab-gyros
- 6 łyżek majonezu
- 6 łyżek ketchupu 
- olej
- sól, pieprz

Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Wykonanie


Ryż ugotować. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Filet umyć, osuszyć i pokroić w krótkie paski. Dodać do cebuli, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą. Usmażyć  na rumiano. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, osuszyć i usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w cienkie paski. Ogórki pokroić w plasterki. Do naczynia żaroodpornego włożyć kolejno: ryż, 1/3 majonezu, 1/3 ketchupu, 1/3 sera, mięso, 1/3 majonezu i ketchupu, 1/3 sera, ogórki, paprykę, resztę majonezu, ketchupu i sera. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC.

Życzę smacznego.



3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Trafiłam tu dzisiaj i na pewno zostanę na dłużej !
Super przepisy :)

Anonimowy pisze...

Bardzo dobre,robię ją już kolejny raz,smakuje super.

Anonimowy pisze...

Najlepsza zapiekanka na świecie!

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...