wtorek, 17 listopada 2015

Błyskawiczne muffinki jabłkowe z rodzynkami


 Ta propozycja jest idealnym rozwiązaniem dla miłośników wszelkiego rodzaju jabłeczników i szarlotek ale nie zawsze chce się im je piec. Ciasto wyrabia się naprawdę szybko, czas pieczenia również jest krótki a zapach cynamonu rozchodzący się po domu czy smak jabłek odkrywany w zwykłej muffince - bezcenne :)


Składniki

- 3 jabłka
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- cukier puder


Zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz innych form wspierania :)

Z góry dziękuję.

Wykonanie

Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon połączyć i wymieszać. Jabłka obrać, oczyścić, pokroić na cząstki i zblenderować na gładką masę. Do jabłek dodać wystudzone masło, jajko i suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać. Masę przełożyć do papierowych foremek lub na blachę do muffinek. Piec ok.25 – 30 minut w temperaturze 180OC. Po upieczeniu muffinki ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)


4 komentarze:

Unknown pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Agnieszka G pisze...

pięknie wyglądają!

Barbara pisze...

Ktoś tu kusi, kusi :-) No i dobrze :-)

Rafał Szymczak - Świat Smaku pisze...

Staram się :D

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...