środa, 19 lipca 2017

Kruche ciasto z pianką budyniową i czarnymi porzeczkami


Uwielbiam ciasta, których smak przywołuje najlepsze wspomnienia. I do takich ciast zaliczam ten wypiek. Słodkawy smak pianki budyniowej i kwaśny smak czarnych porzeczek przywołuje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa - lato spędzane na wsi, smak drożdżowego placka z porzeczkami czy agrestem, popijanego mlekiem, owoce zjadane prosto z krzaczka czy drzewa. Zaręczam że dla takich chwil zapomnienia warto przygotować to ciasto. Wykonanie jest banalnie proste, nawet nie zwrócicie uwagi kiedy ciasto będzie gotowe. Dla mnie dodatkowym atutem jest kwaśny posmak ciasta gdyż taki właśnie preferuje moja córka :)


Składniki

- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 
- 2 budynie śmietankowego
- 1/2 szklanki oleju
- 500 g czarnych porzeczek


Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Oddzielić żółtka od białek, białka odstawić do lodówki do późniejszego wykorzystania. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnice, dodać żółtka oraz miękką margarynę i całość zagnieść. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, podzielić na dwie części - 1/3 i 2/3 objętości. Oba kawałki zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Po 30 minutach większym kawałkiem wylepić wyłożoną papierem do pieczenia blachę 25 x 36 cm. Ciasto podpiec 20 minut w 180 C. Odstawić do wystudzenia. Białka wyjąć z lodówki, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno cukier, cukier wanilinowy, proszek budyniowy i na końcu małymi porcjami olej. Ubitą piankę rozprowadzić na ostudzonym cieście. Porzeczki opłukać, osączyć i równomiernie ułożyć na piance. Wyjąć drugą cześć ciasta z lodówki i skubiąc małe kawałki, delikatnie ułożyć na wierzchu. Całość piec ok 40 minut w 175 C.

Uwaga - sprawdzona rada

1)       Do ciasta idealnie nadają się inne "kwaśne" owoce jak agrest czy maliny czy wiśnie


Życzę smacznego.



1 komentarze:

Kasia pisze...

Naprawdę uwielbiam takie ciasta, są mega smaczne, tego też nie omieszkam się spróbować!

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...