poniedziałek, 31 lipca 2017

Sałatka ryżowa z makrelą, jajkiem i kukurydzą


Od jakiegoś czasu chodziła za mną sałatka, do przyrządzenia której mogę wykorzystać rybę. Z racji, że tuńczyk mnie się trochę przejadł a śledzika to wolę jednak w śmietanie, musiałem bardziej wytężyć mózgownicę. No i wybór padł na wędzoną makrelę. Rybka w smaku i konsystencji dobra do sałatki, przy doborze odpowiednich składników coś może z tego wyjść - pomyślałem. Poszperałem jeszcze w swojej "skarbnicy wiedzy" i zabrałem się do tworzenia. Na bazę poszedł ryż - nic oszałamiającego. Później dołączyła rybka - trochę się naskubałem -  jajka i kukurydza. Już miało to jako taki wygląd ale jeszcze trochę było mi mało. No to wypaliłem z czerwoną cebulą. Majonezik, przyprawy i jest - smaczna, spójna jednak nadal miałem do niej małe "ale". I po krótkim namyśle do całości dołączyły ogórki kiszone :) To był strzał w dziesiątkę. Sałatka jest pyszna - jajko świetnie łączy się ze smakiem wędzonej ryby a słodka kukurydza ze smakiem ogórków. Cebula dodaje całości tylko pikanterii. Potwierdzeniem moich słów może być fakt, że dość spora micha została rozpracowana przez moją rodzinę w przeciągu kilku godzin :)


Składniki

- 5 jajek
- wędzona makrela ( ok 250 g )
- 200 g ryżu
- 3 średnie kiszone ogórki
- puszka słodkiej kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz ziołowy 
- mały słoik majonezu







Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, razem z ogórkami i cebulą pokroić w małą kostkę. Ryż ugotować "na sypko", przepłukać, odstawić do wystudzenia. Z ryby usunąć skórę, płetwy i ości, mięso rozdrobnić. Kukurydzę osączyć. Do ryżu dodać rybę oraz jajka, delikatnie wymieszać. Dodać resztę składników wraz z majonezem. Całość doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Przed podaniem sałatkę najlepiej schłodzić.

Uwaga - sprawdzona rada

1)       Makrela nie posiada wiele ości jednak radzę przyłożyć się do ich oddzielania od mięsa. Lepiej nie psuć sobie konsumpcji sałatki polowaniem na "kostki" :) Jak zawszę cześć majonezu można zastąpić jogurtem naturalnym


Życzę smacznego.

2 komentarze:

Hubert Jurys pisze...

Jak ugotować ryż "na sypko"? Wybacz, trochę zielony jestem w tej kwestii, a chciałbym wypróbować Twojego przepisu. :)

Rafał Szymczak - Świat Smaku pisze...

Głównie chodzi o to aby nie rozgotować ryżu, aby ziarenka nie sklejały się ze sobą i zachowały swój kształt - myślę że wiesz jak wygląda rozgotowany ryż :) To tego właśnie staraj się uniknąć

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...