Składniki
Ciasto
- 20 podłużnych biszkoptów
- 1 budyń waniliowy
- ½ L mleka
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z ½ cytryny
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
- 3 gruszki
- 20 dag malin
Syrop
- szklanka wody
- ½ szklanki cukru
- ½ łyżeczki kwasku cytrynowego
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć , wystudzić i pokroić w małą kostkę. Maliny umyć, osuszyć. Na obwodzie tortownicy o średnicy ok. 20 cm ustawić płotek z biszkoptów przeciętych na wysokości 2 cm ponad brzeg tortownicy. Pozostałe kawałki biszkoptów ułożyć na dnie tortownicy. Budyń ugotować według przepisu. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącego syropu. Dodać do budyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką. Ubić na sztywną pianę śmietankę, dodać cukier i sok z cytryny. Delikatnie mieszając trzepaczką do budyniu dodać bitą śmietanę. Gdy masa nieco zgęstnieje , wylać 1/3 masy na biszkopty, ułożyć warstwę malin ( zostawić kilka do dekoracji ). Owoce przykryć 1/3 masy, ułożyć pokrojone gruszki. Wyłożyć resztę masy, wyrównać powierzchnię, przykryć folią i wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować malinami
Uwaga – sprawdzona rada
1) Ciasto świetnie smakuje również z truskawkami zamiast malin
Życzę smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz