Jest to moja wersja tego popularnego sosu sałatkowego. Dzięki nucie cytryny sałatki zyskują bogatszy smak.
Składniki
- 6 łyżek oliwy lub oleju
- 6 łyżek wody
- 3 łyżeczki
suszonego koperku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki suszonej
natki pietruszki
- ½ łyżeczki
suszonego szczypiorku
- ½ łyżeczki soku z
cytryny
- sól, pieprz
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Suche składniki wymieszać, dodać oliwę/olej, wodę oraz sok z
cytryny. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji. Doprawić
solą i pieprzem. Odstawić na ok. godzinę aby sos „przeszedł” aromatem
wszystkich ziół.
Uwaga – sprawdzona rada
1)
jest to tzw. wersja całoroczna tegoż sosu. Latem
lub jeśli posiadamy własną doniczkową uprawę, koniecznie korzystajmy z
dobrodziejstw świeżych ziół
2)
jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać łyżkę
oliwy/oleju oraz wody
Życzę smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz