Jeżeli lubicie eksperymentować to ten przepis jest dla was :) Na pierwszy rzut oka może wyglądać to dziwnie ale zapewniam że smak jest świetny i rekompensuje czas poświęcony na przygotowanie. Jest to również zdrowsza alternatywa do wszechobecnych fast foodów jak również idealna propozycja jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości czymś nowym a jednak tradycyjnym.
Składniki
- 4 kotlety schabowe bez kości
- 1 duża cebula
- 1 pomidor
- 8 plastrów żółtego
sera
- 8 kromek pieczywa
tostowego
- 4 jajka
- ½ szklanki kwaśnej
śmietany
- suszona bazylia,
pieprz ziołowy, słodka papryka
- 4 łyżki mąki
pszennej
- olej
- sól
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Kotlety umyć, osuszyć, rozbić, panierować w mące. Na patelni
rozgrzać olej i usmażyć kotlety na rumiano. Tosty opiec na złoto, odstawić do
wystudzenia. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, wystudzić.
Pomidora pokroić w plastry. Jajka wymieszać ze śmietana, doprawić solą oraz
przyprawami według uznania. Kromki tostowe obficie namoczyć w mieszance jajek i
śmietany. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem. W naczyniu ułożyć 4
kromki chleba. Na każdej ułożyć plaster sera, usmażony kotlet, trochę cebuli,
plaster pomidora, całość posolić ( ewentualnie przyprawić resztą przypraw ). Na
wierzch położyć drugi plaster sera i przykryć chlebem tostowym. Naczynie
wstawić do piekarnika i całość zapiekać
15 minut w temperaturze 180oC.
Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)
6 komentarze:
Widać, że nie może nie być smaczne. Mąż kątem oka zobaczył na ekranie i już sobie życzy :)
polecam i życzę smacznego :)
Co za wspaniały przepis. Uwielbiam takie smaki. Muszę spróbować :-) Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuje, polecam i życzę smacznego :)
Bardzo fajny przepis. :-) Danie wygląda apetycznie.
Zapewniam że smakuje jeszcze lepiej jak wygląda :)
Prześlij komentarz