niedziela, 31 marca 2013

Brzoskwiniowy sernik na zimno




Składniki

- opakowanie podłużnych herbatników     (ok. 20 dag)
- puszka brzoskwiń
- 1 galaretka owocowa (np. gruszkowa)
- 2 serki homogenizowane (po 25 dag)
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżka żelatyny
- 1 szklanka kremówki





Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Brzoskwinie odcedzić, zostawić trzy połówki, resztę pokroić kostkę. Sok wykorzystać do nasączenia biszkoptów. Serki utrzeć z żółtkami i dwoma łyżkami cukru pudru. Dodać kremówkę ubitą z pozostałym cukrem pudrem oraz owoce, wymieszać. Dno tortownicy ( średnica 26 cm ) wyłożyć nasączonymi sokiem brzoskwiniowym biszkoptami.  Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić i dodać do masy serowej. Masę wylać na biszkopty, wygładzić i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę zalać szklanką gorącej wody, dobrze rozmieszać, odstawić w chłodne miejsce. Pozostawione połówki brzoskwiń pokroić w paski, udekorować masę serową. Całość zalać tężejącą galaretką.


Życzę smacznego.



4 komentarze:

Mariola Łyczak pisze...

Uwielbiam serniki,tan wygląda pysznie:)zapraszam do siebie na sernik z truskawkami.

gin pisze...

Bardzo tradycyjny, podoba mi się ten słoneczny kolorek :)

Anonimowy pisze...

sernik na zimno bez sera... to chyba jakaś kpina

Anonimowy pisze...

w większości serników na zimno można znaleźć serki homogenizowane zamiast zwykłego sera

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...