Składniki
- 3 filety z piersi kurczaka
- 2 marchewki
- ½ średniego selera
- 1 por
- 1 średnia cebula
- garść suszonych grzybów
- mała śmietana 12%
- pieprz, sól
- pieprz ziołowy, mielona słodka papryka
- olej
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchew i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, pora ( białą część ) pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej do wysokiej temperatury. Na rozgrzany olej wsypać por razem z cebulą. Podsmażyć chwilę, dodać marchewkę z selerem, również chwilę podsmażyć i dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz papryką. Całość wymieszać i smażyć, aż mięso nabierze białego koloru. Gdy to nastąpi całość podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły oraz zahartowaną śmietaną ( śmietana wymieszana z kilkoma łyżkami sosu ). Całość wymieszać i gotować tak długo aż sos zredukuje się do odpowiedniej gęstości.
0 komentarze:
Prześlij komentarz