niedziela, 3 marca 2013

Budyniowiec z konfiturą




Składniki

Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka  proszku do pieczenia

Bita śmietana
- ½ l śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru

Krem budyniowy
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
-  20 dag masła
- laska wanilii
- słoiczek konfitury jagodowej



Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Przygotować biszkopt – białka ubijać na sztywno, wsypując porcjami cukier. Nie przerywając ubijania, dodawać kolejno żółtka. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 – 25 minut w 170oC. Wystudzić i przekroić na pół. Przygotować bitą śmietanę – śmietankę ubić z cukrem. Przygotować krem budyniowy – laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół. Nożem zeskrobać nasionka. Do kubeczka wlać 150 ml mleka. Wsypać budyń i cukier, dodać rdzeń wanilii. Mieszać aż składniki się rozpuszczą. Resztę mleka zagotować. Cienkim strumieniem wlewać budyń. Mieszając, chwilę gotować. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania, dodawać porcjami budyń. Jeden placek posmarować kremem, przykryć drugim plackiem. Całość posmarować konfiturą, wyłożyć bitą śmietanę. Ciasto udekorować według uznania i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.


Uwaga – sprawdzona rada:

1) Laskę wanilii można zastąpić 1 łyżeczką cukru waniliowego jednak stracimy na intensywności aromatu
2) Konfiturę można zastąpić marmoladą truskawkową lub wieloowocową 


Życzę smacznego.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...