niedziela, 10 marca 2013

Makaron z sosem serowym




Składniki

- 40 dag makaronu rurki
- 1 opakowanie śmietany 18%                   ( ok. 200g )
- 150 ml sosu pomidorowego
- 40 dag szynki
- 30 dag sera
- 2 łyżki oleju 
- bazylia, oregano
- sól, pieprz



Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)

Z góry dziękuję.

Wykonanie

Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Oprószyć solą i pieprzem oraz oregano. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do szynki i mieszać aż ser całkowicie się roztopi. Wlać śmietanę oraz sos pomidorowy. Przyprawić bazylią. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Odcedzić podzielić na porcje i polać sosem

Uwaga – sprawdzona rada

1)       w zależność od tego jak intensywny ma być aromat serowy możemy dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub zwykły ser zastąpić wędzonym 


Życzę smacznego.


2 komentarze:

Barbara pisze...

Bardzo lubię takie przepisy. Są dla mnie idealne. Smaczne, szybkie i mega fajne:-)

Rafał Szymczak - Świat Smaku pisze...

to jest przepis z serii "co zrobić jak nie mam co do garnka włożyć" :D

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...