Składniki
- 1 kg jabłek ( np. szara reneta lub champion )
- 3 łyżki rodzynek
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka masła do
wysmarowania formy
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Wykonanie
Jabłka obrać i pokroić w cząstki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
masłem ułożyć jabłka i wsypać rodzynki. Przygotować kruszonkę: do mąki dodać
cukier, cynamon i schłodzone posiekane masło. Czubkami palców rozdrobnić i
wymieszać składniki aby powstały grudki. Kruszonką posypać owoce. Naczynie
wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec, aż wierzch się
zrumieni. Podawać na ciepło.
Życzę smacznego.
1 komentarze:
Świetne rozwiązanie. Uwielbiam szarlotke a Twój przepis wydaje si eszybki do zrobienia i bardzo apetyczny :) Spróbuje :) zapraszam też do siebie po nowe inspiracje - może cos ciekawego sie znajdzie;) Pozdrawiam Katarzyna :)
https://smaczniejemy.wordpress.com/
Prześlij komentarz