poniedziałek, 18 listopada 2013

Jabłka zapiekane pod kruszonką

Składniki

- 1 kg jabłek ( np. szara reneta lub champion )
- 3 łyżki rodzynek
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy







Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Wykonanie

Jabłka obrać i pokroić w cząstki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć jabłka i wsypać rodzynki. Przygotować kruszonkę: do mąki dodać cukier, cynamon i schłodzone posiekane masło. Czubkami palców rozdrobnić i wymieszać składniki aby powstały grudki. Kruszonką posypać owoce. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec, aż wierzch się zrumieni. Podawać na ciepło.

Życzę smacznego.


1 komentarze:

SmacznieJemy pisze...

Świetne rozwiązanie. Uwielbiam szarlotke a Twój przepis wydaje si eszybki do zrobienia i bardzo apetyczny :) Spróbuje :) zapraszam też do siebie po nowe inspiracje - może cos ciekawego sie znajdzie;) Pozdrawiam Katarzyna :)
https://smaczniejemy.wordpress.com/

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...