Proste w wykonaniu ciasto na zimno, które idealnie nadaje się na niedzielny deser. Pianka w smaku jest bardzo delikatna, a dzięki swym barwom skusi nie jednego milusińskiego :)
Składniki
- 10 dag okrągłych biszkoptów
- tabliczka mlecznej czekolady
- mleko
- 3 galaretki owocowe
- puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 6 dag cukru pudru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Galaretki wsypać do trzech głębokich miseczek i rozpuścić każdą oddzielnie w niepełnej szklance gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Mleko zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż podwoi swą objętość. Do każdej z galaretek dodać po 1/3 zmiksowanego mleka i dokładnie wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko w takiej ilości aby uzyskać konsystencję tężejącej galaretki. Biszkopty namoczyć w czekoladzie i wyłożyć nimi dno tortownicy ( średnica 26 cm ). Na biszkopty wylewać kolejno każdą z tężejących galaretek. Galaretki można również wykładać dużą łyżką, tworząc nieregularne rozłożenie kolorów. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować startą czekoladą lub kolorową posypką.
Życzę smacznego.
1 komentarze:
Przepis wygląda smakowicie. Chciałabym spróbować ale ile tego mleka? Bo są podane mleko i mleko z puszki?!
Prześlij komentarz