Jest to nawiązanie do tradycyjnej potrawy kuchni rosyjskiej. Wieprzowina kojarzona zazwyczaj z kotletami, pieczeniami czy grillem tutaj świetnie komponuje się z sosem pomidorowym, który w tym wydaniu wychodzi niezwykle aromatyczny. Danie możemy wzbogacić o garść grzybów leśnych czy pieczarek jak również ogórki kiszone. W tej postaci jest niezwykle sycącą i smaczną propozycją na codzienny obiad.
Składniki
- 1 kg polędwicy wieprzowej
- 3 łyżki masła
- 2 cebule
- 500 ml bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- papryka w proszku
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Polędwicę oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso i zrumienić. Do mięsa wlać bulion oraz dodać koncentrat. Mąkę wymieszać ze śmietaną, powoli dodać do mięsa. Dusić na małym ogniu przez 15 minut, doprawić solą, pieprzem i papryką.
Uwaga – sprawdzona rada
1) Mięso wieprzowe można zastąpić drobiowym
Życzę smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz