niedziela, 22 listopada 2015

Buraczki z chrzanem


 Jest to świetny dodatek do codziennych obiadów, potraw z grilla jak również jako samodzielna potrawa. Buraczki, dzięki pominięciu procesu gotowania, zachowują pełnie witamin i mikroelementów. W połączeniu z jabłkiem, marchewką i cebulą otrzymuje potrawę nie tylko smaczną ale również zdrową. Dzięki dodatkowi chrzanu potrawa nawiązuje smakiem do tradycyjnej ćwikły z chrzanem.


Składniki

- 4 średnie buraki
- 1 średnia cebula
- 1 duże słodkie jabłko
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki chrzanu
- sól, pieprz








Zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz innych form wspierania :)

Z góry dziękuję.

Wykonanie

Buraczki umyć, obrać i surowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę umyć i obrać. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, razem z marchewką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Składniki wymieszać, dodać chrzan, majonez, jogurt, doprawić i wymieszać wszystko razem. Ostawić do lodówki, podawać schłodzoną.

Uwaga – sprawdzona rada

  1. słodkie jabłko i marchewka równoważy smak cebuli i chrzanu dlatego proszę nie trzymać się sztywno przepisu i smakować sałatki na każdym etapie jej przygotowania. Zwłaszcza należy uważać z chrzanem gdyż nawet niewielka ilość może znacząco zmienić smak całej potrawy

Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)


4 komentarze:

Barbara pisze...

Świetny pomysł na sałatkę. Lubię buraki, a więc przepis do wypróbowania :-)

Rafał Szymczak - Świat Smaku pisze...

polecam, jest naprawdę smaczna :)

Anna Jankowska pisze...

A ile chrzanu po nie jest podane

Rafał Szymczak - Świat Smaku pisze...

a faktycznie zaraz poprawię :)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...