Jeżeli w planach macie zamiar przyrządzić coś z mięsa mielonego i chcecie aby było to coś szybkiego i prostego a jednocześnie choć trochę wyszukanego i wyrafinowanego to polecam ten przepis. Sam proces przygotowania to ok. 30 minut. Aromat rozchodzący się po kuchni podczas pieczenia skutecznie podkręca apetyt. A sama konsumpcja to już poezja. Danie jest pożywne i sycące, zarówno dobre na codzienny posiłek jak i uroczysty obiad. Niecodzienna forma podania ( no bo raczej nie serwuje się takich dań często ) może nawet skusić do spróbowania naszych milusińskich. Jest to też świetna odskocznia od tradycyjnego kotleta mielonego czy kolejnej zapiekanki.
Składniki
- 8 średnich czerwonych papryk
- puszka kukurydzy
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego o niskiej zawartości tłuszczu
- mały słoiczek koncentratu
pomidorowego
- mały słoiczek koncentratu
pomidorowego
- łyżeczka, ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól, czarny pieprz
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Papryki umyć, odciąć wierzch, usunąć "ogonek" oraz gniazda nasienne. Kukurydzę i fasolę osączyć, wymieszać z mięsem. Dodać koncentrat oraz przyprawy ( sól i czarny pieprz według uznania ), wszystko dokładnie wymieszać. Papryki napełnić farszem i przykryć wcześniej odciętymi wierzchami. Piekarnik nagrzać do temperatury 220. Papryki piec 1 godzinę na blasze lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.
Życzę smacznego.
2 komentarze:
Wow, kolejny mega oryginalny przepis tu wynajduję na który sama bym w życiu nie wpadła, super!
Ja bym dała jeszcze nutę chilli chyba. Bardzo mi się podoba ten przepis. Dziękuję za dodanie go do mojej akcji psiankowatej. Podsumowanie już wkrótce :)
Prześlij komentarz