niedziela, 10 sierpnia 2014

"Kurczakowe" muffinki nadziewane pieczarkami


 Nietypowe podejście do tematu muffinek zaskakuje ciekawą formą oraz bogatym aromatem. Jest to również dobry sposób aby podejść małych niejadków stroniących od mięsa.


Składniki

- 3 filety z kurczaka
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 10 dag startego żółtego sera
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- słodka mielona papryka
- pęczek natki pietruszki





Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Cebulę drobno pokroić. Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki, podsmażyć z cebulą do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Dodać żółty ser i posiekaną natkę. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Filet umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy filet podzielić na trzy części, rozbić na cienkie plastry. Doprawić solą, pieprzem, papryką i przyprawą do kurczaka. Głębokie foremki do muf finek posmarować odrobiną oleju. Każdą wyłożyć dwoma rozbitymi plastrami mięsa, tak aby końce wystawały ponad brzeg. Wnętrze wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem, nadając kształt babeczek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180oC.

Uwaga – sprawdzona rada

1)       kto nie przepada za gotowymi mieszankami, przyprawę do kurczaka może zastąpić pieprzem          cayenne, majerankiem i kurkumą.

2)      najlepiej używać silikonowej formy do muffinek


Życzę smacznego.



2 komentarze:

Ostra na Słodko pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Anonimowy pisze...

Swietne gratuluje pomyslu napewno skorzystam.

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...