niedziela, 21 czerwca 2015

Dwukolorowy serniczek


 Łatwy w wykonaniu deser, który ozdobi nie jeden niedzielny stół. Połączenie dwóch smaków czyni ten sernik odskocznią od tradycyjnego sernika na zimno dostarczając jednocześnie nowych doznań smakowych.


Składniki

- 3 serki homogenizowane ( łącznie ok.450 g )
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
- sok z pół cytryny
- 2 łyżki kakao
- 5 dag rodzynek
- biszkopty


Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)

Z góry dziękuję.

Wykonanie

Serki, cukier i śmietanę wymieszać. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać namoczone we wrzątku rodzynki i sok z cytryny, do drugiej kakao. Dno tortownicy ( 18 cm ) wyłożyć namoczonymi w mleku biszkoptami. Trzy łyżeczki żelatyny rozpuścić w połowie szklanki letniej wody, po napęcznieniu podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić, dodać do białej masy, wymieszać. Białą masę wylać na biszkopty, odstawić do lodówki na 1 godzinę. Resztę żelatyny przygotować w ten sam sposób, wymieszać z ciemną masą, wylać na stężałą białą masę. Całość wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować wedle uznania ( np startą białą czekoladą, białymi drażami )

Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...