Składniki
- 80 dag filetów z kurczaka
- ½ szklanki ( 200 g ) śmietany 18%
- 4 woreczki ryżu
- 1 puszka brzoskwiń w zalewie
- 4 średnie cebule
- curry
- ostra mielona papryka, bazylia
- sól, pieprz
- olej
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Ryż gotować ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na rozgrzany na patelni olej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ryżu całość przyprawić odrobiną curry. Smażyć na małym ogniu aż cebula zmięknie. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Smażyć osobno na oleju 10 minut. Oprószyć dwoma łyżeczkami curry. Brzoskwinie osączyć , pół szklanki syropu z brzoskwiń wlać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, papryką, i bazylią. Dusić kilka minut, mieszając. Brzoskwinie pokroić w dużą kostkę, dodać do mięsa. Wlać śmietanę, dusić kilka minut. Podawać z ryżem z cebulą.
Uwaga – sprawdzona rada
1) Aby skrócić czas smażenia ryżu cebulę można najpierw podsmażyć a dopiero potem dodać ryż
Życzę smacznego.
2 komentarze:
na pewno bedzie apetyczne:)mmmm:)
Tylko nie vegeta! Po co ten glutaminian?
Prześlij komentarz