Składniki
- 40 dag makaronu rurki
- 1 opakowanie śmietany 18% ( ok. 200g )
- 150 ml sosu pomidorowego
- 40 dag szynki
- 30 dag sera
- 2 łyżki oleju
- bazylia, oregano
- sól, pieprz
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Oprószyć solą i pieprzem oraz oregano. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do szynki i mieszać aż ser całkowicie się roztopi. Wlać śmietanę oraz sos pomidorowy. Przyprawić bazylią. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Odcedzić podzielić na porcje i polać sosem
Uwaga – sprawdzona rada
1) w zależność od tego jak intensywny ma być aromat serowy możemy dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub zwykły ser zastąpić wędzonym
Życzę smacznego.
2 komentarze:
Bardzo lubię takie przepisy. Są dla mnie idealne. Smaczne, szybkie i mega fajne:-)
to jest przepis z serii "co zrobić jak nie mam co do garnka włożyć" :D
Prześlij komentarz