wtorek, 19 listopada 2013

Drożdżówki z jabłkami




Składniki

Ciasto
- 50 dag mąki
- 200 ml mleka 
- 4 dag świeżych drożdży
- 4 jajka
- 10 dag cukru
- 10 dag roztopionego masła
- szczypta soli

Nadzienie
- 50 dag pokrojonych w kostkę jabłek
- 4 dag masła
- 4 łyżki cukru
-  4 łyżki wody
- ½ łyżeczki cynamonu



Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Do rondla wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzać delikatnie aby cukier się rozpuścił. Zwiększyć płomień, dodać masło. Gdy masło się roztopi, dodać jabłka, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10 minut, mieszając. Nadzienie zdjąć z ognia, dodać cynamon, wymieszać i przestudzić. Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i 100 ml ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać przygotowany wcześniej rozczyn, 2 jajka,2 żółtka – białka zachować – cukier, resztę mleka i sól. Wyrobić ręcznie aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Powoli wlać rozdrobnione masło i wyrobić. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swą objętość. Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na 16 części. Uformować placuszki. Na środku ułożyć po łyżce nadzienia. Palcami zwilżonymi olejem zlepić brzegi. Ułożyć  łączeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC.

Życzę smacznego.



9 komentarze:

Natalie pisze...

Muszą być pyszne :)

Julia pisze...

wyglądają cudownie puszyście!

Olka pisze...

Nawet ze zdjęcia widać jakie są puszyste, muszą być genialne w smaku.

KOBRA pisze...

nie podałaś ile mleka?

Ann pisze...

Czy mogą być suche drożdże??

Rafał Szymczak pisze...

szczerze nigdy nie próbowałem z suchymi drożdżami

Anonimowy pisze...

A co z białkami ? tam jest że 2 całe jajka i 2 żółtka bez białka ?

Rafał Szymczak pisze...

fakt - białka używamy do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Unknown pisze...

Ciasto nie sklei się od oleju:(

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...