wtorek, 24 stycznia 2017

Błyskawiczne ciasto z brzoskwiniami


Czasami mamy ochotę zjeść coś słodkiego - jakieś ciacho, muffinkę czy deser. Jednak zazwyczaj wtedy nie mamy nic "pod ręką" a już tym bardziej nie chce się nam piec. Spowodowane jest to przeważnie tym że czas przygotowania, ilość czynności do wykonania lub sterta misek, szklanek, garnków i innych przyborów kuchenny do mycia jest wręcz przytłaczająca. Moją propozycją na te "bolączki" jest ten przepis. Ilość czynności oraz  poświęcony czas ograniczone są do minimum. A efekt? Otrzymujemy pyszne, pachnące, wilgotne ciasto idealne do filiżanki kawki czy kubka ciepłego mleka :)


Składniki

- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¾ szklanki oleju
- ¾ szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
- łyżka kakao
- puszka brzoskwiń w syropie


Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem bloga pozostawisz lajka, komentarz, udostępnisz przepis na FB lub klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Jajka wbić do miski, dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Ubić na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawać porcjami mleko i mąkę. Na końcu dodać olej i proszek do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 30x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta przełożyć na blaszkę, rozprowadzić równomiernie. Do reszty ciasta dodać kakao i wymieszać. Ciemne ciasto nakładać łyżką według dowolnie wybranego wzoru. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w średnią kostkę, ułożyć równomiernie na cieście. Ciasto piec ok.40 minut w 175 stopniach.

Uwaga - sprawdzona rada

1)       Ciasto wychodzi bardzo gęste – wymaga trochę cierpliwości przy przekładaniu na blaszkę


Życzę smacznego.



5 komentarze:

Barbara pisze...

Przepis wydaje się bardzo prosty, a ciacho wygląda super. Przepis wykorzystam :-)

Ramal pisze...

40 minut? Super! Jak dla mnie bomba, bo nie trzeba zbyt długo czekać i ochota na słodkie nie zdąży przejść :)

Rafał Szymczak - Świat Smaku pisze...

I o to właśnie chodzi :)

Barbara pisze...

To ciacho jak dla mnie, suuuper :-)

Elka pisze...

Fajny pomysł na wykorzystanie zaległych brzoskwin;-)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...