wtorek, 7 stycznia 2014

Kurczak pieczony na butelce piwa




Składniki

- cały kurczak ok. 1,5 kg
- 1 butelka piwa
- sól, pieprz ziołowy
- przyprawy wedle uznania
  ( np. czerwona papryka, tymianek )













Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i wybranymi przyprawami. Wstawić  na godzinę do lodówki. Kurczaka nadziać na pełną butelkę piwa. Piec ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 220oC.

Uwaga – sprawdzona rada

1)       Na dno blachy czy naczynia żaroodpornego warto nalać odrobinę wody – spływający tłuszcz nie będzie się przypalał

2)      Zamiast wody można nalać też trochę piwa J najlepiej ciemnego lub miodowego – podkreśli to smak mięsa


Życzę smacznego.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...