Niezwykle efektowne ciasto, które zachwyci waszych gości nie tylko wyśmienitym smakiem ale również ciekawym wyglądem.
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka
przegotowanej, ciepłej wody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Wykonanie
Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować aż cukier się
rozpuści. Po uzyskaniu jednolitej masy dodawać stopniowo olej, następnie wodę
oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Po dokładnym
wymieszaniu podzielić ciasto na dwie części, rozlewając do dwóch misek. Do
jednej części dodać mąkę, do drugiej kakao. Obie części dokładnie wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem. Ciasto
jasne i ciemne nakładać łyżką stołową ( po dwie łyżki jasnego i dwie łyżki
ciemnego ) na przemian na środek tortownicy. Porcje ciasta, rozlewając się po
tortownicy, utworzą charakterystyczny wzór. Piekarnik nagrzać do temperatury
180oC. Po włożeniu ciasta, temperaturę zmniejszyć do 160oC
i piec ok. 70 minut.
Życzę smacznego.
2 komentarze:
Mmm, wygląda cudnie :)
niop, bym powiedział nawet bardzo zebrowato :)
Prześlij komentarz