wtorek, 29 lipca 2014

Kotlety mielone z kalafiorem


 Oryginalne połączenie tradycyjnej potrawy z kalafiorem daje nam ciekawy aromat i bogatszy smak powszechnie znanego kotleta mielonego.


Składniki

- 500 g mięsa mielonego wieprzowo -        wołowego
- ½ średniego kalafiora
- mała cebula
- bułka kajzerka
- jajko
- sól, pieprz ziołowy
- olej
- bułka tarta



Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Kajzerkę namoczyć w wodzie. Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i rozdrobnić na papkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić. Mięso wymieszać z kalafiorem, odciśniętą kajzerką, jajkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować niewielkie kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju aż się zrumienią.

Uwaga – sprawdzona rada

1)      aby poprawić konsystencję masy można dodać odpowiednią ilość bułki tartej.


Życzę smacznego.


3 komentarze:

Wieprzopedia.pl pisze...

Dziękuję za przepis, na pewno go wykorzystam. Nigdy wcześniej nie słyszałam o takim połączeniu wieprzowiny z kalafiorem, ale pomysł wydaje się być całkiem dobry. Pozdrawiam.

Rafał Szymczak pisze...

Smakują świetnie mimo właśnie nietypowego połączenia. Życzę smacznego.

Czarka blog pisze...

Pobrałem przepis,muszę wypróbować :) Pozdrawiam.

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...