Kto powiedział, że na zimno można robić tylko serniki? Ciasto to nie wymaga dużego wysiłku i kunsztu kulinarnego a jednocześnie jest pyszne i zaskakuje ciekawym smakiem. Jest to idealny dodatek do niedzielnej kawy :)
Składniki
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka bananowa
- 6 dojrzałych bananów
- 15 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- 25 – 30 dag biszkoptów ( okrągłych )
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Galaretki cytrynowe rozpuścić w połowie zalecanej w przepisie ilości wody, pozostawić do wystygnięcia. Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć namoczone w mleku biszkopty. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Cztery banany rozgnieść widelcem na miazgę. Do utartego masła dodać miazgę bananową i tężejącą galaretkę. Całość wymieszać i wylać na biszkopty. Tortownicę z masą bananową wstawić do lodówki.Galaretkę bananową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Gdy masa bananowa w tortownicy zupełnie stężeje, ułożyć na wierzchu pozostałe dwa banany pokrojone w skośne plasterki. Całość zaleć wystudzoną galaretką bananową
Uwaga – sprawdzona rada
1) cukier puder można zastąpić kryształem, jednak musimy zwrócić uwagę aby się całkowicie rozpuścił
2) jeżeli będzie problem z kupnem galaretki bananowej można ją zastąpić każdą inną ( ciasto dobrze smakuje z galaretką gruszkową lub brzoskwiniową )
Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)
3 komentarze:
Super ciasto:) Uwielbiam banany:)
Jeszcze nie spotkałam galaretki bananowej, spróbuję zrobić cytrynową na soku bananowym
ciężko ją dostać - raz udało mi się kupić w Piotrze i Pawle ale nie pamiętam jakiej firmy, raz kuzynka przywiozła z Niemiec i tyle ją widziałem :)
Prześlij komentarz