Pyszne ciasto dla łasuchów, miłośników zarówno sernika jak i makowca. Wilgotne, rozpływające się w ustach. Wymagające trochę pracy ale efekt warty poświęcenia.
Składniki
Kruche ciasto
- 130 g mąki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 140 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 140 g cukru pudru
Masa makowa
- 0,5 kg suchego maku
- 1 białko
- 180 g cukru
- 3 czubate łyżki kaszy manny
- kilka kropel olejku migdałowy
- 0,5 kg suchego maku
- 1 białko
- 180 g cukru
- 3 czubate łyżki kaszy manny
- kilka kropel olejku migdałowy
Masa serowa
- 1 kg sera
- 1 szklanka cukru
- 150 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 150 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Kruche ciasto - mąkę, masło, żółtko i cukier puder zagnieć do powstania jednolitej masy. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamrażarki na 15-20 minut. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić jej dno ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 190oC. Po upieczeniu przestudzić.
Masa makowa - mak zagotować i wystudzić. Zmielić trzykrotnie. Białko ubić na sztywną pianę. Do maku dodać cukier, kilka kropel olejku migdałowego, kaszę manną oraz ubite białko. Wszystko delikatnie wymieszać.
Masa serowa - ser trzykrotnie zmielić. Jajka ubić z cukrem, dodać ser, roztopione i przestudzone masło, budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Na kruchy spód wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozprowadzić. Na nią wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC piekarnika i piec 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Życzę smacznego.
5 komentarze:
I zapewniam, że świetnie smakuje :)
wygląda pięknie, ażslinka cieknie
NIe wiem czemu, ale to ciasto kojazy mi sie z ciastami weselnymi.:)
o ja wygląda genialnie na pewno jeszcze lepiej smakuje mniam
Chciałam spytać - jakie wymiary miała blaszka? :)
Prześlij komentarz