czwartek, 19 czerwca 2014

Kurczak w śliwkowym sosie


 Bardzo ciekawe połączenie słodkich smaków z delikatnym mięsem z kurczaka nadaje ten potrawie wspaniały smak i niezwykły aromat.


Składniki

- 6 udek z kurczaka
- 10 dag suszonych śliwek
- 1 szklanka soku winogronowego lub        białego wina
- 3 łyżeczki curry
- mąka
- sól, pieprz
- olej


Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie


Z udek zdjąć skórę, mięso oprószyć łyżeczką curry,  solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Śliwki zalać sosem winogronowym. Udka panierować w mące wymieszanej z 2 łyżeczkami curry. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kurczaka z obu stron. Wlać sok, w którym moczyły się śliwki. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie dodać śliwki, dusić do miękkości. Sos powstały podczas duszenia przetrzeć przez sito.


Życzę smacznego.



4 komentarze:

Malwinka pisze...

Zapowiada się smakowicie :)

Świat Smaku pisze...

i zapewniam że tak właśnie jest :)

beti pisze...

fajny przepis nietety od kiedy muszę nosić tuniki dla puszystych jestem na ścisłej diecie

omlet pisze...

Łał! świetne! muszę spróbować!

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...