Orzeźwiająca propozycja na obiad, idealne rozwiązanie gdy żar leje się z nieba ( oby niedługo ). Jest to również świetna alternatywa do tradycyjnej mizerii :)
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebule dymki
- 2 świeże ogórki
- 3 jajka
- pęczek koperku
- sok z cytryny
- ½ l jogurtu
naturalnego
- 3 łyżki śmietany
18%
- sól, pieprz ziołowy
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dymki wraz ze
szczypiorkiem posiekać. Ogórki umyć i obrać. Pierwszego przy pomocy obieraczki
do warzyw pokroić wzdłuż na wąskie paseczki ( prócz miąższu z pestkami ). Drugiego
wraz z pozostałą cześć z pierwszego pokroić w drobną kostkę. Koperek posiekać.
Cebulę, szczypior i czosnek wymieszać. Posolić, dodać jogurt i ogórka
pokrojonego w kostkę. Doprawić do smaku
solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zmiksować przy pomocy miksera, odłożyć do
lodówki na 30 minut. Jajka ugotować na twardo. Obrać, wystudzić i pokroić w
ćwiartki. Na dnie bulionówki ułożyć garść wstążek z ogórka, rozlać chłodnik. Do
każdej porcji dodać trzy ćwiartki jajka oraz szczyptę koperku.
Życzę smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz