niedziela, 19 kwietnia 2015

Pikantny chłodnik ogórkowy


 Orzeźwiająca propozycja na obiad, idealne rozwiązanie gdy żar leje się z nieba ( oby niedługo ). Jest to również świetna alternatywa do tradycyjnej mizerii :)

Składniki

- 2 ząbki czosnku
- 3 cebule dymki
- 2 świeże ogórki
- 3 jajka
- pęczek koperku
- sok z cytryny
- ½ l jogurtu naturalnego
- 3 łyżki śmietany 18%

- sól, pieprz ziołowy




Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.

Wykonanie

Czosnek przecisnąć przez praskę. Dymki wraz ze szczypiorkiem posiekać. Ogórki umyć i obrać. Pierwszego przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić wzdłuż na wąskie paseczki ( prócz miąższu z pestkami ). Drugiego wraz z pozostałą cześć z pierwszego pokroić w drobną kostkę. Koperek posiekać. Cebulę, szczypior i czosnek wymieszać. Posolić, dodać jogurt i ogórka pokrojonego  w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zmiksować przy pomocy miksera, odłożyć do lodówki na 30 minut. Jajka ugotować na twardo. Obrać, wystudzić i pokroić w ćwiartki. Na dnie bulionówki ułożyć garść wstążek z ogórka, rozlać chłodnik. Do każdej porcji dodać trzy ćwiartki jajka oraz szczyptę koperku.

Życzę smacznego.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...