Niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu zupa na każdą okazję. Świetny smak groszku zaserwowany w nietypowy sposób.
- 1 żółtko
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 3 jajka
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki, zalać 3
szklankami gorącej wody, gotować ok. 15 minut. Dodać groszek i gotować ok. 15 minut na małym ogniu (
jeżeli groszek będzie zamrożony gotować 30 minut ). Zupę zmiksować, doprawić
solą i pieprzem. Żółtko rozmieszać z mlekiem, dodać do zupy, wymieszać. Zupę
przecedzić, podgrzać ( nie gotować ) Dodać cukier, wymieszać, rozlać do bulionó
wek . Jajka ugotować na twardo, obrać, przestudzić. Pokroić w ćwiartki i po
jednym dodać do bulionó wek.
Życzę smacznego.
1 komentarze:
zupa z groszku <3 uwielbiam!
Prześlij komentarz