sobota, 25 kwietnia 2015

Zupa krem z zielonego groszku


Niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu zupa na każdą okazję. Świetny smak groszku zaserwowany w nietypowy sposób.

Składniki


- 40 dag mrożonego groszku
- 2 średnie ziemniaki
- 1 żółtko
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 3 jajka




Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki, zalać 3 szklankami gorącej wody, gotować ok. 15 minut. Dodać groszek  i gotować ok. 15 minut na małym ogniu ( jeżeli groszek będzie zamrożony gotować 30 minut ). Zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Żółtko rozmieszać z mlekiem, dodać do zupy, wymieszać. Zupę przecedzić, podgrzać ( nie gotować ) Dodać cukier, wymieszać, rozlać do bulionó wek . Jajka ugotować na twardo, obrać, przestudzić. Pokroić w ćwiartki i po jednym dodać do bulionó wek.

Życzę smacznego.



1 komentarze:

Zuza pisze...

zupa z groszku <3 uwielbiam!

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...