sobota, 25 kwietnia 2015

Zapiekanka rybna z ryżem


 Jeżeli szukacie nowej formy dla zaserwowania tradycyjnej ryby to zapiekanka jest naturalnym wyborem. Szybkie i proste w wykonaniu danie wprowadzi trochę świeżego spojrzenia na temat produkt.

Składniki

- 40 dag filetów dowolnej ryby ( mrożonej lub      świeżej ) 
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki śmietany 18%
- ½ puszki kukurydzy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz

Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)

Z góry dziękuję.

Wykonanie

Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Filety rozdrobnić i ułożyć na dnie naczynia. Następnie ułożyć ugotowany ryż. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać ryż odczekać aż przesiąknie do ryby ( ewentualnie delikatnie przemieszać ryż ). Na wierzch wyłożyć kukurydzę oraz cieniutkie wiórki masła. Jajko roztrzepać z mlekiem i zalać całą zapiekankę. Piekarnik nagrzać  do temperatury 180oC. Całość zapiekać 30 minut.

Uwaga – sprawdzona rada

1)       W przypadku ryb mrożonych ważne jest aby pozbyć się jak najwięcej ilości wody w przeciwnym razie trafi ona na dno naczynia i zapiekanka wyjdzie wodnista.

2)      Ryż można być jedynie podgotowany, dzięki czemu podczas zapiekania może pochłoną nadmiar wody z ryb

Życzę smacznego.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...