Pora na trochę pikanterii. Świetna marynata nadaje mięsu niezwykłego aromatu, soczystości oraz "pazura" ostrości. Połączenie kolendry i octu jabłkowego uwalnia głębie smaku mięsa drobiowego.
Składniki
- 1 kg skrzydełek kurczaka
Marynata
- półtorej łyżki
słodkiej papryki
- łyżeczka pieprzy cayenne
- pół łyżeczki
mielonej kolendry
- 2 łyżki octu
jabłkowego
- 3 łyżki przecieru
pomidorowego
- 3 łyżki oliwy
- sól
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Mięso umyć, osuszyć. Składniki marynaty połączyć ( prócz
soli ), zamarynować mięso, odstawić na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ).
Mięso wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200oC. Piec 40 minut ( po 20 minut z każdej strony ).
Po upieczeniu posolić.
folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do
piekarnika nagrzanego do 200oC. Piec 40 minut ( po 20 minut z każdej
strony ). Po upieczeniu posolić.
Uwaga – sprawdzona rada
1)
aby złagodzić smak marynaty, skrzydełka
podajemy z sosem musztardowo-ketchupowym ( mały jogurt, 2 łyżki łagodnej
musztardy, 1 łyżeczka łagodnego ketchupu, szczypta soli i pieprzu ).
Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz