Miał być sernik na zimno - wyszedł deser :) Czasami jednak takie eksperymenty się opłacają. Połączenie słodkiego serka, drobin czekolady oraz truskawek daje nam finał w postaci chwili zapomnienia na którą skusi się mały jak i duży smakosz. Jest to również świetnie orzeźwiająca propozycja na upalne dni.
Składniki
- 30 dag truskawek
- ok.300 g serka homogenizowanego o smaku stracciattela
- 1 opakowanie
galaretki truskawkowej
- 3 łyżeczki cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Truskawki umyć, usunąć szypułki, dodać 3 łyżeczki cukru,
zmiksować na gładki mus. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w odrobinie wody, dodać
mus z truskawek, wymieszać. Mus rozlać do trzech pucharków, wstawić do lodówki.
Pozostałe dwie łyżeczki żelatyny również rozpuścić w odrobinie wody, wymieszać
z serkiem i wyłożyć do pucharków na stężały mus, schłodzić w lodówce. Galaretkę
rozpuścić w 200 ml wody. Przelać do pucharków, pozostawić w lodówce do
całkowitego stężenia.
Uwaga – sprawdzona rada
1)
niestety
z racji, że tak jak w przypadku wielu produktów, jest żelatyna i żelatyna deser
mus truskawkowy może nie stężeć czego sam doświadczyłem ( do każdego pucharka
dodałem mus wymieszany z żelatyną innego producenta. W pierwszym mus naprawdę
stężał, w drugim dopiero po włożeniu do zamrażalnika, w trzecim wcale ). Może truskawki
mają takie właściwość ale dla bezpieczeństwa jeżeli nie jesteście pewni swojej
żelatyny lepiej odwrócić kolejność warstw – najpierw galaretka, serek i na górę
mus – smacznego J
Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)
1 komentarze:
wygląda przepysznie :)
Prześlij komentarz