poniedziałek, 15 czerwca 2015

Truskawkowy deser stracciatella


 Miał być sernik na zimno - wyszedł deser :) Czasami jednak takie eksperymenty się opłacają. Połączenie słodkiego serka, drobin czekolady oraz truskawek daje nam finał w postaci chwili zapomnienia na którą skusi się mały jak i duży smakosz. Jest to również świetnie orzeźwiająca propozycja na upalne dni.


Składniki

- 30 dag truskawek
- ok.300 g serka homogenizowanego o smaku     stracciattela
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 3 łyżeczki cukru
- 5 łyżeczek żelatyny









Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)

Z góry dziękuję.

Wykonanie

Truskawki umyć, usunąć szypułki, dodać 3 łyżeczki cukru, zmiksować na gładki mus. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w odrobinie wody, dodać mus z truskawek, wymieszać. Mus rozlać do trzech pucharków, wstawić do lodówki. Pozostałe dwie łyżeczki żelatyny również rozpuścić w odrobinie wody, wymieszać z serkiem i wyłożyć do pucharków na stężały mus, schłodzić w lodówce. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody. Przelać do pucharków, pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

Uwaga – sprawdzona rada


1)       niestety z racji, że tak jak w przypadku wielu produktów, jest żelatyna i żelatyna deser mus truskawkowy może nie stężeć czego sam doświadczyłem ( do każdego pucharka dodałem mus wymieszany z żelatyną innego producenta. W pierwszym mus naprawdę stężał, w drugim dopiero po włożeniu do zamrażalnika, w trzecim wcale ). Może truskawki mają takie właściwość ale dla bezpieczeństwa jeżeli nie jesteście pewni swojej żelatyny lepiej odwrócić kolejność warstw – najpierw galaretka, serek i na górę mus – smacznego J

Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)


1 komentarze:

jenny pisze...

wygląda przepysznie :)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...