poniedziałek, 15 czerwca 2015

Paprykowe spaghetti


 Kolejne "inne" spojrzenie na temat spaghetti :) Dzięki papryce potrawa nabiera oryginalności, świetnego smaku oraz aromatu i świeżości lata :) Łykniemy też odrobinę witamin, którymi papryka jest wręcz naładowana - przyjemne z pożytecznym.


Składniki

- 40 dag makaronu spaghetti
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie papryki - żółta, zielona, czerwona
- 400 ml bulionu drobiowego
- 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
- sól, pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie
- olej


Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)

Z góry dziękuję.

Wykonanie

Makaron gotować ok. 12 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Smażyć na niewielkiej ilości oleju. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na oleju na osobnej patelni. Przełożyć do papryki. Podsmażyć aż papryka zmięknie. Dodać bulion, przecier i czosnek. Wymieszać i zagotować. Doprawić i polać makaron.

Uwaga – sprawdzona rada

1)       do sosu można dodać mięso mielone, smażona na osobnej patelni ( ok. 500 g )

Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...