niedziela, 15 stycznia 2017

Śledzie w sosie musztardowym

 Długo czekały śledzie na publikację bo aż od świąt - jakoś nie było czas, chęci i weny do siedzenia przed komputerem i stukania w klawiaturkę. Ale oto są. A raczej były bo ze stołu wigilijnego wyparowały tak szybko że sam nie zdążyłem się nimi nacieszyć :) Myślę że takiego śledzika każdy zna. Potrawa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu ale co najważniejsze - bardzo smaczna :) Wszystkie smaki idealnie się uzupełniają, śledzik wręcz rozpływa się w ustach a cebula i gorczyca przyjemnie chrupie podczas gryzienia. 


Składniki

- 500 g płatów śledziowych solonych
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 czerwona cebula
- szczypta czarnego pieprzu







Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem bloga pozostawisz lajka, komentarz, udostępnisz przepis na FB lub klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Filety śledziowe wymoczyć ( czas moczenia zależny jest od tego jak bardzo śledzie były słone przed moczeniem i jaki efekt chce się uzyskać  - jest to sprawa tak naprawdę indywidualna ). Po wymoczeniu pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Musztardy wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić pieprzem. Sos wymieszać z cebulą oraz śledziami. Całość odstawić na kilka godzin do lodówki.


Życzę smacznego.



5 komentarze:

Barbara pisze...

U nas śledzie są bardzo drogie, ale patrząc na przepis to chyba skusze się je kupić :-) Potrawa wygląda super :-)

Rafał Szymczak - Świat Smaku pisze...

Uwierz mi - w tej formie warte są swojej ceny :)

Zuzanna F pisze...

Uwielbiamy śledzie, fajny przepis, do zrobienia! :)

Anna S. pisze...

Bardzo lubię sos musztardowy, ale z rybką jeszcze go nie próbowałam. Ciekawy przepis :-)

Rafał Szymczak - Świat Smaku pisze...

polecam :)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...