niedziela, 6 kwietnia 2014

Udka pieczone na ryżu


 Wspaniały przepis na obiad. Za jednym zamachem przygotowujemy pełne danie dla całej rodziny. Mięso jest bardzo soczyste a ryż aromatyczny. Samo przygotowanie również nie zabiera dużo czasu.


Składniki

- 7 udek
- 2 szklanki ryżu
- ½ masła
- 1 litr bulionu drobiowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- mały koncentrat pomidorowy
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- duża cebula


Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Udka oprószyć przyprawami. Odstawić. Margarynę rozpuścić na dużej patelni. Zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Wlać bulion, dodać ziele angielskie oraz koncentrat. Zagotować. Ryż wsypać do naczynia żaroodpornego. Włożyć udka i wlać gorącą zalewę.Przykryć i piec ok. 1,5 h w temperaturze 200oC


Życzę smacznego.



7 komentarze:

cukierniczka pisze...

bardzo estetyczne i pewnie pyszne :)

Anonimowy pisze...

A co zrobic z koncentratem ????

Anonimowy pisze...

ok widzeeeeee sorki

Anonimowy pisze...

Pół kostki margaryny do obsmazenia 1 cebuli? Wystarczy łyżka lub dwie...

Rafał Szymczak pisze...

tu nie chodzi tylko o samą cebule ale aby cała potrawa posiadała odpowiednią ilość tłuszczu a co za tym idzie aromatu cebuli która się smażyła na tej margarynie

tysia pisze...

Jakiej margaryny?

Rafał Szymczak pisze...

margarynę można zastąpić masłem

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...