Prosty i łatwy w wykonaniu przepis. Mięso jest soczyste i kruche a dzięki dodatkowi warzyw za jednym zamachem mamy gotowy obiad dla całej rodziny.
Składniki
- 80 dag schabu
- 30 dag małych marchewek
- 60 dag małych ziemniaków
- zioła
prowansalskie, słodka mielona papryka
- sól, pieprz
- olej
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Schab umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami oraz solą i
pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową, wstawić do lodówki na 2 godziny. Ziemniaki umyć, obrać, przekroić w
pół. Marchewki umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w słupki długości ok. 5 cm. Po wyjęciu schab obsmażyć delikatnie na
oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, spryskać odrobiną wody i wstawić do
nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 200oC, następnie
25 minut w temperaturze 180oC. Warzywa wymieszać z olejem na którym
podsmażał się schab, przełożyć do mięsa i piec 30 minut w temperaturze 180oC
i na koniec 10 minut w temperaturze 220oC.
Życzę smacznego.
Życzę smacznego.
3 komentarze:
Witam.
Pytanie amatora :D
Czy ostatnie pieczenie warzyw, czyli 10 min w 220 stopniach, odbywa się z mięsem czy już bez, bo opis procesu pieczenie mięsa zakończył się na 25 min w 180 stopniach :)
Pozdrawiam. Zapowiada się super smacznie
... Warzywa przełożyć do mięsa i piec... Wiec do końca wszystko razem
Ja per fid nie zamiast soli obsupuje trosze sola do zmiekszania Miesa Kontay.oraz polewam schab odrobia piwa
Prześlij komentarz