poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Schab pieczony z marchewką i ziemniakami


Prosty i łatwy w wykonaniu przepis. Mięso jest soczyste i kruche a dzięki dodatkowi warzyw za jednym zamachem mamy gotowy obiad dla całej rodziny.

Składniki

- 80 dag schabu
- 30 dag małych marchewek
- 60 dag małych ziemniaków
- zioła prowansalskie, słodka mielona        papryka
- sól, pieprz
- olej




Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)

Z góry dziękuję.

Wykonanie

Schab umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami oraz solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową, wstawić do lodówki na  2 godziny. Ziemniaki umyć, obrać, przekroić w pół. Marchewki umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w słupki długości ok. 5 cm.  Po wyjęciu schab obsmażyć delikatnie na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, spryskać odrobiną wody i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 200oC, następnie 25 minut w temperaturze 180oC. Warzywa wymieszać z olejem na którym podsmażał się schab, przełożyć do mięsa i piec 30 minut w temperaturze 180oC i na koniec 10 minut w temperaturze 220oC.


Życzę smacznego.



3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Witam.
Pytanie amatora :D
Czy ostatnie pieczenie warzyw, czyli 10 min w 220 stopniach, odbywa się z mięsem czy już bez, bo opis procesu pieczenie mięsa zakończył się na 25 min w 180 stopniach :)
Pozdrawiam. Zapowiada się super smacznie

Anonimowy pisze...

... Warzywa przełożyć do mięsa i piec... Wiec do końca wszystko razem

Anonimowy pisze...

Ja per fid nie zamiast soli obsupuje trosze sola do zmiekszania Miesa Kontay.oraz polewam schab odrobia piwa

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...