Oto propozycja dla wszystkich znających spaghetti tylko z czerwonym sosem bolognese. Kremowa konsystencja i aksamitny smak dania odwołuje się do najlepszych tradycji kuchni włoskiej. A dodatek topionego serka idealnie komponuje się z prostotą i niezwykłością tej potrawy :)
Składniki
- 40 dag makaronu spaghetti
- 4 plasterki szynki
- 3 żółtka
- 250 ml śmietany 18%
- mleko
- serek topiony
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Pokrojoną w paseczki szynkę usmażyć na chrupiąco. Żółtka
wymieszać z śmietaną. Do małego garnuszka wlać 4 łyżki mleka i 4 łyżki wody,
podgrzać. Do ciepłego mleka dodać serek topiony i powoli rozpuścić, uzyskując
kremowy sos. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu,
odcedzić, nie studzić. Gorący makaron wymieszać z śmietaną, doprawić sola,
pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich, dodać ciepły sos serowy, całość
dokładnie wymieszać.
Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)
5 komentarze:
Ja zawsze do carbonara kroje boczek w małą kosteczkę ale muszę przyznać, że wydanie z całymi paskami bardzo fajne.
Pozdrawiam
A ja jeszcze nigdy nie próbowałam przyrządzać tak spagrtti ale będę musiała spróbować bo jest super
Z tego co wiem, to oryginalna włoska carbonara jest robiona bez dodatku śmietany :) jajka , boczek i dobry ser wystarczą :)
Dla wszystkich obrońców tradycji itp - jest to moja wariacja na temat carbonary. Wiem, że tradycyjne spaghetti carbonara przygotowuje się całkowicie inaczej. Jest to propozycja przystępna dla każdego i luźno związana z oryginalnym przepisem
Spaghetti mogę jeść codzienie, pewnie więcej rocznie jem makaron niż typowy Włoch. Super przepis
Prześlij komentarz