poniedziałek, 8 czerwca 2015

Zapiekane ziemniaki w sosie musztardowym z jabłkami


 Jeżeli nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków jednak nudzą Cię już tradycyjne z wody i chcesz zaskoczyć swych domowników to ten przepis jest dla ciebie. Jest to świetny dodatek do mięs czy ryb. A połączenie ziemniaków, jabłek i musztardy zaskoczy nie jednego smakosza swą świeżością i różnorodnością uzupełniających się smaków.

Składniki

- 1 kg ziemniaków
- 40 dag kwaskowych jabłek
- sok z połowy cytryny
- 3 plastry żółtego sera
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- sól, pieprz ziołowy



Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.

Wykonanie

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, zalać śmietaną, bulionem, dodać musztardę i doprawić solą i pieprzem. Powoli podgrzewać. Od momentu zagotowania trzymać na małym ogniu ok.25 minut. Sos zagęścić ( mąką lub bułką tartą – nie redukować ). Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na ziemniaki. Cebulę drobno posikać wraz z szczypiorem, posypać jabłka. Całość doprawić solą i pieprzem ( nie mieszać ). Ser pokroić w wąskie paseczki. Ułożyć na wierchu formując kratkę. Zapiekać w temperaturze 200oC przez ok.20 minut.

Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)


4 komentarze:

Olka pisze...

Niebanalne połączenie smaków.

jedyna pisze...

świetny przepis :)

Barbara pisze...

Świetny pomysł. Mama moja robiła podobną sałatkę, a ja zupełnie o jej smaku zapomniałam. Zapisuję przepis do zeszytu:-)

Rafał Szymczak - Świat Smaku pisze...

przepis znalazłem właśnie w starym zeszycie mojej mamy ale na sałatkę właśnie :) Ale ja postanowiłem przerobić to na zapiekankę i efekt był naprawdę wow :) polecam

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...