Jeżeli nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków jednak nudzą Cię już tradycyjne z wody i chcesz zaskoczyć swych domowników to ten przepis jest dla ciebie. Jest to świetny dodatek do mięs czy ryb. A połączenie ziemniaków, jabłek i musztardy zaskoczy nie jednego smakosza swą świeżością i różnorodnością uzupełniających się smaków.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 40 dag kwaskowych jabłek
- sok z połowy
cytryny
- 3 plastry żółtego
sera
- 2 dymki ze
szczypiorkiem
- 1 szklanka śmietany
18%
- 1 szklanka bulionu
drobiowego
- 3 łyżki musztardy
francuskiej
- sól, pieprz ziołowy
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę.
Przełożyć do garnka, zalać śmietaną, bulionem, dodać musztardę i doprawić solą
i pieprzem. Powoli podgrzewać. Od momentu zagotowania trzymać na małym ogniu
ok.25 minut. Sos zagęścić ( mąką lub bułką tartą – nie redukować ). Całość
przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne,
pokroić w grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na ziemniaki. Cebulę
drobno posikać wraz z szczypiorem, posypać jabłka. Całość doprawić solą i pieprzem
( nie mieszać ). Ser pokroić w wąskie paseczki. Ułożyć na wierchu formując
kratkę. Zapiekać w temperaturze 200oC przez ok.20 minut.
Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)
4 komentarze:
Niebanalne połączenie smaków.
świetny przepis :)
Świetny pomysł. Mama moja robiła podobną sałatkę, a ja zupełnie o jej smaku zapomniałam. Zapisuję przepis do zeszytu:-)
przepis znalazłem właśnie w starym zeszycie mojej mamy ale na sałatkę właśnie :) Ale ja postanowiłem przerobić to na zapiekankę i efekt był naprawdę wow :) polecam
Prześlij komentarz