poniedziałek, 6 lipca 2015

Serniczek "Owocowe szaleństwo"


 Jest to niezwykle efektowne tak wizualnie jak i smakowo ciasto. Połączenie sernika na zimno z bogactwem sezonowych owoców daje nam niezwykły deser, idealnie chłodny na upalne letnie dni i idealnie zachwycający jeżeli chcemy oczarować naszych gości. Do tego jest niezwykle prosty w wykonaniu - po prostu ideał :)



Składniki

- 1 serek homogenizowany waniliowy
   ( ok.150 g )
- 3 łyżki śmietany 18%
- sok z połowy cytryny
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 jasna galaretka
   ( cytrynowa lub gruszkowa )
- jasne i ciemne winogrona
   ( po kilka gron )
- garść rodzynek
- 1 banan
- kilka dowolnych owoców sezonowych
  ( np.truskawki, śliwki, porzeczki, agrest, czereśnie )
- opakowanie okrągłych biszkoptów


Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)

Z góry dziękuję.

Wykonanie

Biszkopty namoczyć ( np. w mleku ), wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 180 cm. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia. Serek, śmietanę, cukier puder wymieszać, dodać sok z cytryny i rodzynki ( parę odłożyć do dekoracji ). Żelatynę zalać połową szklanki gorącej wody, odczekać aż napęcznieje, delikatnie zagotować i wystudzić. Płyn wymieszać z masą serową, całość wylać na biszkopty i odstawić do lodówki do stężenia. Owoce umyć i pokroić na połówki ( większe nawet na ćwiartki ), banana pokroić w grubsze talarki. Przygotowane owoce układać naprzemiennie na masie serowej razem z rodzynkami. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, wystudzić. Z wystudzone ale nie tężejącej galaretki odlać ok. 100 ml. Wydzieloną częścią polać owoce i całość wstawić do zamrażalnika aż galaretka "złapie" ( dzięki temu owoce utrzymają swoją pozycję i nie wypłyną podczas zalewania pozostałą galaretką ). Po wyjęciu z zamrażalnika całość zalać resztą galaretki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)


2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Czy nie będzie się ciężko kroić przez tak duże kawalki owoców?

Świat Smaku pisze...

dużo zależy od ostrości noża ale ja nie mam z tym problemów

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...