niedziela, 27 grudnia 2015

Sałatka śledziowa z buraczkami i jabłkiem


 Jeżeli zwykłe rolmopsy już się wam znudziły i tak jak ja uważacie, że śledzik smakuje najlepiej w doborowym towarzystwie to ta sałatka przypadnie wam do gustu. Dzięki smakom, które są idealnie wyważone i świetnie się uzupełniają potrawa ta jest idealną propozycją na stół świąteczny, sylwestrową imprezę czy do codziennego pałaszowania. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Mam nadzieje, że stanie się ona stałym punktem jadłospisu nie jednej rodziny, wzbogacając dietę o zdrowe warzywa i ryby. 


Składniki

- 5 płatów śledziowych w zalewie octowej
- 1 średni surowy czerwony burak
- 3 cebule dymki ze szczypiorem
- 1 jabłko
- 2 małe ogórki kiszone
- 1 czubata łyżeczka chrzanu
- 300 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczka majeranku
- 1/2 pęczka koperku
 - sól, pieprz

Zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Surowego buraka umyć, obrać, przekroić na pół. Jedną połowę pokroić w małą kostkę, drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w małą kostkę, szczypior poszatkować. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone również pokroić w małą kostkę. Koperek drobno posiekać. Warzywa wymieszać ze śmietaną, chrzanem, koperkiem i majerankiem. Całość doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. Płaty śledziowe osączyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałatki, całość wymieszać i odstawić na min. 2 h do lodówki.

Uwaga – sprawdzona rada

  1. Sałatka najlepiej smakuje dnia następnego


Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)


3 komentarze:

mondeo warszawa pisze...

Całkiem ciekawy przepis :D

Marlena pisze...

Super przepis :)

Szybka Pizza pisze...

Bardzo ciekawy przepis :)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...