Jeżeli zwykłe rolmopsy już się wam znudziły i tak jak ja uważacie, że śledzik smakuje najlepiej w doborowym towarzystwie to ta sałatka przypadnie wam do gustu. Dzięki smakom, które są idealnie wyważone i świetnie się uzupełniają potrawa ta jest idealną propozycją na stół świąteczny, sylwestrową imprezę czy do codziennego pałaszowania. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Mam nadzieje, że stanie się ona stałym punktem jadłospisu nie jednej rodziny, wzbogacając dietę o zdrowe warzywa i ryby.
Składniki
- 5 płatów śledziowych w zalewie
octowej
- 1 średni surowy czerwony burak
- 3 cebule dymki ze szczypiorem
- 1 jabłko
- 2 małe ogórki kiszone
- 1 czubata łyżeczka chrzanu
- 300 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczka majeranku
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Surowego buraka umyć, obrać,
przekroić na pół. Jedną połowę pokroić w małą kostkę, drugą
połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w małą
kostkę, szczypior poszatkować. Jabłko obrać, usunąć gniazda
nasienne, pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone również
pokroić w małą kostkę. Koperek drobno posiekać. Warzywa
wymieszać ze śmietaną, chrzanem, koperkiem i majerankiem. Całość
doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. Płaty
śledziowe osączyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do
sałatki, całość wymieszać i odstawić na min. 2 h do lodówki.
Uwaga
– sprawdzona rada
- Sałatka najlepiej smakuje dnia następnego
Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)
3 komentarze:
Całkiem ciekawy przepis :D
Super przepis :)
Bardzo ciekawy przepis :)
Prześlij komentarz