niedziela, 8 stycznia 2017

Zapiekane tosty schabowe


 Jeżeli lubicie eksperymentować to ten przepis jest dla was :) Na pierwszy rzut oka może wyglądać to dziwnie ale zapewniam że smak jest świetny i rekompensuje czas poświęcony na przygotowanie. Jest to również  zdrowsza alternatywa do wszechobecnych fast foodów jak również idealna propozycja jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości czymś nowym a jednak tradycyjnym. 


Składniki

- 4 kotlety schabowe bez kości
- 1 duża cebula
- 1 pomidor
- 8 plastrów żółtego sera
- 8 kromek pieczywa tostowego
- 4 jajka
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- suszona bazylia, pieprz ziołowy,             słodka papryka
- 4 łyżki mąki pszennej
-  olej
- sól




Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)


Z góry dziękuję.

Wykonanie

Kotlety umyć, osuszyć, rozbić, panierować w mące. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety na rumiano. Tosty opiec na złoto, odstawić do wystudzenia. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, wystudzić. Pomidora pokroić w plastry. Jajka wymieszać ze śmietana, doprawić solą oraz przyprawami według uznania. Kromki tostowe obficie namoczyć w mieszance jajek i śmietany. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem. W naczyniu ułożyć 4 kromki chleba. Na każdej ułożyć plaster sera, usmażony kotlet, trochę cebuli, plaster pomidora, całość posolić ( ewentualnie przyprawić resztą przypraw ). Na wierzch położyć drugi plaster sera i przykryć chlebem tostowym. Naczynie wstawić do piekarnika i całość zapiekać  15 minut w temperaturze 180oC.



Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)


6 komentarze:

Unknown pisze...

Widać, że nie może nie być smaczne. Mąż kątem oka zobaczył na ekranie i już sobie życzy :)

Rafał Szymczak pisze...

polecam i życzę smacznego :)

classyflavors pisze...

Co za wspaniały przepis. Uwielbiam takie smaki. Muszę spróbować :-) Pozdrawiam serdecznie.

Rafał Szymczak pisze...

Dziękuje, polecam i życzę smacznego :)

Chujowa Pani Domu pisze...

Bardzo fajny przepis. :-) Danie wygląda apetycznie.

Rafał Szymczak pisze...

Zapewniam że smakuje jeszcze lepiej jak wygląda :)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...